1. TIIVISTELMÄ JA MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEOHJELMAN LAADINTA

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman (Kaste) tavoitteena on lisätä väestön hyvinvointia ja terveyttä, parantaa palvelujen laatua ja vaikuttavuutta sekä lisätä väestön osallisuutta ja vähentää syrjäytymistä.

Arjen Mieli –hanke kuuluu Kaste-kehittämisohjelman hankkeisiin. Hankkeen tavoitteena on itä- ja keskisuomalaisen mielenterveys- ja päihdetyön kehittäminen paremmin kuntalaisen tarpeita vastaavaksi. Hanke toteutetaan vuosina 2011-2013. Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto osallistuvat Arjen Mieli -hankkeen pienten seutukuntien osahankkeeseen. Osahankkeen yhtenä tavoitteena on kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen mielenterveys- ja päihdeohjelman tekeminen.

Kysteri on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä toimiva perusterveydenhuoltoa ja vanhusten laitoshoitoa tuottava liikelaitos. Liikelaitoksen kuntiin kuuluvat Juankoski, Kaavi, Keitele, Leppävirta, Pielavesi, Rautavaara, Tervo ja Vesanto. Kysteri aloitti toimintansa vuoden 2012 alusta alkaen.

Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto muodostavat Kysterissä oman palveluyksikkönsä. Edellä mainittuja kuntia kutsutaan Nilakan kunniksi ja palveluyksikköä Nilakan palveluyksiköksi. Nilakan kunnissa on yhteensä noin 12.000 asukasta.

Käytännössä palveluyksikön toiminta tarkoittaa perusterveydenhuollon ja siihen kiinteästi liittyvän vanhusten laitoshoidon lähipalvelujen organisointia oman palveluyksikön alueella Kysterin johdon alaisena.

Edellä mainitun lisäksi on katsottu tarkoituksenmukaiseksi, että ne palvelut, joilla on yhteistä rajapintaa terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa, on myös järkevää järjestää seudullisesti yhdessä näiden neljän kunnan kesken. Näihin palveluihin kuuluvat mielenterveys- ja päihdepalvelut, joita järjestetään kunkin kunnan sosiaalitoimien ja perusterveydenhuollon organisaatioissa.

Mielenterveys- ja päihdeohjelmaa laadittaessa joukko työntekijöitä sekä asiakkaita tarkasteli nykyistä palvelujärjestelmää SWOT-analyysin avulla. SWOT-analyysiin liittyvien keskustelujen lisäksi käytiin suunnittelukokouksissa runsaasti keskusteluita mielenterveys- ja päihdetyöstä.Arjen Mieli –hankkeeseen palkattu seutukehittäjä on toteuttanut asiakkaiden luo jalkautuvaa työmallia. Lisäksi seutukehittäjä on vetänyt alueen kunnissa mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kahvilatoimintaa. Jalkautuvan työn kokeilun ja kahvilatoiminnan kautta on saatu rohkaisevia kokemuksia jatkaa työtapojen kehittämistä edelleen.  

Nilakan alueen mielenterveys- ja päihdeohjelma on tehty lähtökohtaisesti asiakkaita ajatellen. Palvelujen nykytila-osuudessa kuvataan nykyisiä palveluja. Palvelukuvausten pohjalta on luotu eri tyyppisten asiakkaiden hoitopolut. Hoitopolkujen kuvaamisen myötä luodaan kaikkien alueen toimipisteiden yhtenäinen palvelumalli, jolla pyritään mahdollisimman ehyeeseen palvelukokonaisuuteen.  Asiakkaan henkilökohtainen tuki palveluiden tavoittamisessa ja palveluissa toimimisessa järjestetään suunnitelman mukaan kuntien yhdessä palkkaaman palveluohjaajan avulla.

 Nilakan alueen mielenterveys- ja päihdeohjelman tarkoituksena on toimia oppaana palveluja hakevalle kuntalaiselle, alueen kuntien yhteys- ja palvelutietojen käsikirjana työntekijöille ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen tietolähteenä jokaiselle Nilakan alueen kuntalaiselle.

Mielenterveys- ja päihdeohjelma löytyy sähköisenä versiona kaikkien Nilakan kuntien kotisivuilta.

Toivottavasti mielenterveys- ja päihdeohjelma tulee olemaan ahkerassa käytössä.

Mielenterveys- ja päihdeohjelman laadinta ja sen tekijät

Pienten kuntien Arjen Mieli –osahankkeen vetäjänä on toiminut vuosina 2011 ja 2013 perusturvajohtaja Pirjo Nikkinen Vesannolta ja vuonna 2012 perusturvajohtaja Riitta Väänänen Keiteleeltä. Helmikuussa 2012 hankkeeseen palkattiin seutukehittäjäksi AMK sosionomi Paula Räisänen. Räisänen on toiminut mielenterveys- ja päihdeohjelman tiedon kokoajana sekä toteuttanut kokeiluna jalkautuvaa, kotiin menevää kuntouttavaa palvelua, sekä vertaiskahvilatoimintaa Nilakan alueen kunnissa.

Mielenterveys- ja päihdeohjelman laadintaan on osallistunut vuosien 2011-2013 aikana kolme eri Nilakan alueen mielenterveys- ja päihdepalveluissa toimivista henkilöistä koostuvaa työryhmää:

Suunnittelutyöryhmässä toimivat Nilakan kuntien perusturvajohtajat, sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat sekä terveydenhuollosta ylihoitaja, psykiatri, psykologi ja mielenterveysneuvoloiden sairaanhoitajat. Suunnitteluryhmä valitsi joukostaan mielenterveys- ja päihdeohjelmasta vastaavan ohjausryhmän. 

Ohjausryhmässä toimivat:


Kuhmonen Anna

perusturvajohtaja

Tervo

Könönen Anne

psykologi

Kysteri/Nilakan palveluyksikkö

Nikkinen Pirjo

perusturvajohtaja

Vesanto

Rossinen Tarja

perusturvajohtaja

Pielavesi

Rytkönen Outi

psykiatri

Kysteri/Nilakan palveluyksikkö

Väänänen Riitta

perusturvajohtaja

Keitele

Räisänen Paula

seutukehittäjä

Arjen Mieli –hanke /Vesanto

            

Ohjausryhmä nimesi alkuvuodesta 2013 Nilakan kunnista ja perusterveydenhuollosta mielenterveys- ja päihdeohjelmaa työstävät henkilöt ryhmittyen lasten ja nuorten asioita tarkastelevaksi sekä aikuisten ja ikäihmisten asioita tarkastelevaksi kahdeksi työryhmäksi. Molemmat työryhmät kokoontuivat kolme kertaa työstäen ohjelmaa tukeutuen STM:n Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma, Ehdotuksia mielenterveys- ja päihdetyön kehittämiseksi vuoteen 2015 (julkaisu 2012:24)työryhmän ehdotuksiin.

Lasten ja nuorten asioita työstävään työryhmään kuuluivat:

Heikkinen Minna

sosiaalityöntekijä

Tervo

Laitinen Salla

terveydenhoitaja

Kysteri/Nilakan palveluyksikkö

Miettinen Henna

etsivä nuorisotyöntekijä  Pielavesi

Oittinen Tuija

sosiaalityöntekijä

Keitele

Rytkönen Sari

sosiaalityöntekijä

Perheneuvola/Nilakan alue

Varis Sanna

koulukuraattori

Nilakan alue

Väänänen Henna

lastentarhanopettaja

Pielavesi

Aikuisten ja ikäihmisten asioita työstävään työryhmään kuuluivat:

Haataja Mirja

vs. sosiaalityöntekijä

Pielavesi

Huuskonen Maija-Leenavanhustenhuollon joht. Keitele
Kauppinen Marja-Liisa sosiaalityöntekijä

Vesanto

Kuhmonen Anna perusturvajohtaja Tervo
Könönen Anne psykologi palveluyksikkö Kysteri/Nilakan
Mielonen Sirpa psyk. sairaanhoitaja palveluyksikkö Kysteri/Nilakan

Rytkönen Outi

psykiatri palveluyksikkö Kysteri/Nilakan